Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Laatrijpende Elstarmutant

 

Laatrijpende Elstarmutant

 

 

 

 

31 januari 2020: In 2018 en 2019 is de Elstarmutantendemo uitgebreid met enkele nieuwe mutanten: Van der Grift®, EKE® en ‘Elstar Mantel’. Ook Elshof werd weer ter vergelijk aangeplant. In 2019 gaven deze bomen een eerste productie. 

 
{show access="registered"}

Op 4 september 2019 zijn de Elshof, EKE en V.d Grift geplukt. Bij EKE was de zetmeelontkleuring wat minder ver dan bij de Elshof. Dit duidt op een wat latere rijping. Bij Elstar Mantel was de rijping duidelijk nog later. Deze is daarom pas op 12 september geplukt. Toen was de inwendige rijping echter nog minder ver als bij de Elshof 8 dagen eerder. De circa 10 dagen latere rijping zoals R. Mantel had aangegeven, werd hiermee bevestigd. Een dergelijke late rijping kan uit oogpunt van oogst- en arbeidsspreiding erg interessant zijn. De kleuring was bij deze jonge bomen bij alle mutanten zeer goed.

We blijven dit de komende jaren volgen.

Laatrijpende Elstarmutant grafiek

 

{/show}