Kennisbank - Bijen & Biodiversiteit

"Wat zoemt er op de proeftuin" Deel 5

27 september 2019: Karin Winkler, onderzoeker bij onze partner Wageningen University & Research (WUR) neemt u voor de 5e keer mee in wetenswaardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers.

Honingbijen
Honingbijen zijn permanent aanwezig op Proeftuin Randwijk Wie tijdens het bijensymposium op 3 juli 2019 door de tunnel met bloeiende frambozen liep hoorde een en al gezoem. Naast verschillende soorten wilde bestuivers waren dit in eerste instantie vooral honingbijen. Met rond 50.000 individuen in een volk kan dit enorme leger aan bestuivende insecten in korte tijd bij geschikt weer veel bestuivingswerk verrichten. Maar wat als appels, peren en kleinfruit uitgebloeid zijn? Een optie is het verhuizen van de bijen naar een andere locatie waar op dat moment bloeiend gewas aanwezig is. Op de proeftuin willen wij een klein aantal honingbijvolken een permanente thuisbasis bieden.

Lees meer

"Wat zoemt er op de proeftuin" Deel 4

30 augustus 2019:  Dit is alweer het vierde artikel in de reeks "wat zoemt er op de proeftuin".  In deze reeks vertelt onze partner WUR over alles wat met bijen en/of biodiversiteit te maken heeft. Deze keer over de helpdesk voor bestuivers. 

Lees meer

"Wat zoemt er op de proeftuin" Deel 3

23 juli 2019:  Op Proeftuin Randwijk zoemt het van de activiteiten.  We willen namelijk zorgen dat niet alleen honingbijen zich thuis voelen op de proeftuin. Daarom werken we in het het  door de NFO, de NBV en de proeftuin geinitieerde  project “De fruitigste gastvrijheid voor de bij”  samen met WUR, Gelderse fruittelers en andere partijen aan de gastvrijheid voor wilde bijensoorten. 

In deze rubriek bericht onze partner Wageningen University & Research (WUR) over wetenswaardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers. Deze keer onder andere over het belang van een korte woon-werkafstand voor bijen. 

Lees meer

“Wat zoemt er op de proeftuin” Deel 2

Randwijk, 25 juni 2019:  In de rubriek "wat zoemt er op de proeftuin" berichten wij over wetens-waardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers.  Dit is deel 2 van deze rubriek. Deze week gaat het over metselbijen die een plekje onder de overkapping op de proeftuin hebben gevonden. 

Lees meer

“Wat zoemt er op de proeftuin” Deel 1

28 mei 2019: De Nationale bijenstrategie is een breed gedragen initiatief om de populaties bestuivers in Nederland te behouden en te laten groeien. Ook op Proeftuin Randwijk zoemt het van de activiteiten om - naast de honingbij - ook de meer dan 350 soorten wilde bijen te behouden en zo mogelijk van de rode lijst te halen. In deze nieuwe rubriek berichten wij over wetenswaardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers.  Dit is deel 1 van deze nieuwe rubriek.  

Lees meer

Weetjes over honingbijen

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

kersenbloesembij1900x8502018: Er is al veel onderzoek gedaan naar honingbijen. Zoveel dat er een uitgebreide tentoonstelling mee gevuld zou kunnen worden. Voor mensen die in één overzicht meer willen leren over de honingbij heeft de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) een informatief informatieblad gemaakt dat u kunt bestellen via de webshop van de NBV. 

Klik hier voor de webshop van de NBV.

Lees meer

Het leven van de honingbij in een notendop

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

vliegopening22018: Een bijenkolonie telt altijd 1 koningin en in de zomer 1.000 darren en 60.000 werksters. In de winter overleeft de koningin met ongeveer 5.000 werksters. In het zomerseizoen legt een bijenkoningin wel 2.000 eitjes per dag. Onverstoorbaar legt ze het ene eitje na het andere op de bodem van een cel. Werkbijen voeden en verzorgen haar voortdurend. Na een drietal dagen kruipt er een larve uit het ei. Ze wordt gevoed met bijenmelk, vloeibaar voedsel, afgescheiden door de voedersapklieren van jonge werksters. Enkele dagen later verandert het dieet in bijenbrood, een mengsel van honing en stuifmeel. De larve groeit snel en spint zich na vier vervellingen in. Werkbijen sluiten de cel af met een waslaagje. Na een twaalftal dagen knaagt de volgroeide jonge bij zich naar buiten.Weten hoe dit verder gaat?  De NBV heeft foldermateriaal beschikbaar waarin dit helder wordt uitgelegd. 

Klik hier voor de webshop van de NBV.

Lees meer

Meerjarigen voor de zonneborder

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

waterwilg boswilgbij2018: Wilt u in uw tuin of rond uw bedrijf meerjarige bloemen planten? Via deze website vindt u planten die waardevol zijn voor bestuivende insecten zoals honingbijen. De website biedt veel informatie en veel mogelijkheden om de plant te zoeken die het beste bij uw tuin of bedrijf past.  

Ook de NBV heeft foldermateriaal beschikbaar met voorbeelden van goede stuifmeel- en nectarleveranciers.

Klik hier voor de webshop van de NBV.

 

Lees meer