Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

“Wat zoemt er op de proeftuin” Deel 2

{show access="registered"}

Lees meer nadat u bent ingelogd.

{/show}
{show access="registered"}

Randwijk, 25 juni 2019:  In de rubriek "wat zoemt er op de proeftuin" berichten wij over wetenswaardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers.  Dit is deel 2 van deze rubriek. Deze week gaat het over metselbijen die een plekje onder de overkapping op de proeftuin hebben gevonden. 

In dit filmpje ziet u de bijen aan het werk.

Metselbijen: het liefst ieder jaar een nieuw huis
Terwijl de gemiddelde Nederlander om de acht jaar gaat verhuizen betrekken metselbijen het liefst ieder jaar een nieuw onderkomen. Dit geld ook voor Osmia cornuta en Osmia bicornis. Voor deze bijen is dit een goede manier om aan parasieten te ontsnappen en het bespaard ze de energie van het schoonmaken van de oude nestelgelegenheid.

Er zijn fruittelers die dit klusje voor de metselbij gaan klaren. Zij bieden modulaire nestblokken aan en oogsten hieruit in het najaar de cocons van de volgende generatie, waarbij de nestgangen ook geschoond worden. Fruittelers in Zuid-Limburg en België hebben nu geëxperimenteerd met een ‘natuurlijke’ aanpak door kleinere nestkasten met bamboe verspreid in de boomgaard te plaatsen. Deze methode bleek heel geschikt voor het bevorderen en verspreiden van de door nature aanwezige metselbijen en is minder arbeidsintensief.

Wat zoemt er op de proeftuin2Tijdens de bloei is er voor korte tijd een heel groot aanbod aan bloesems. Voor opbouw en behoud van een stabiele populatie is echter voldoende voedselaanbod tijdens de gehele vliegperiode van de metselbijen (4-6 weken) van groot belang. Gemengde vroegbloeiende heggen kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Meer weten? Kom op 3 Juli naar het door NFO en de Proeftuin georganiseerd bijensymposium “Gastvrijheid voor de bij” op Proeftuin Randwijk. Tijdens de veldexcursies zullen wij o.a. aandacht aan de metselbijen schenken. 

KLIK HIER om u aan te melden voor het symposium

Foto: Op de proeftuin hebben de metselbijen zelf hun onderkomen gezocht en gevonden: onder een overkapping maken zij massaal gebruik van een stapel oude bamboestokken als nestelgelegenheid.

Dit is een artikel van Karin Winkler (WUR) 

{/show}