Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

"Wat zoemt er op de proeftuin" Deel 3

{show access="registered"}

Lees meer nadat u bent ingelogd.

{/show}
{show access="registered"}

23 juli 2019:  Op Proeftuin Randwijk zoemt het van de activiteiten.  We willen namelijk zorgen dat niet alleen honingbijen zich thuis voelen op de proeftuin. Daarom werken we in het het  door de NFO, de NBV en de proeftuin geinitieerde  project “De fruitigste gastvrijheid voor de bij”  samen met WUR, Gelderse fruittelers en andere partijen aan de gastvrijheid voor wilde bijensoorten. 

In deze rubriek bericht onze partner Wageningen University & Research (WUR) over wetenswaardigheden, actueel onderzoek of recente observaties in de proeftuin rond bestuiving en bestuivers. Deze keer onder andere over het belang van een korte woon-werkafstand voor bijen. 

Ecologische hoofdstructuur op boomgaardniveau door het maken van stepping stones voor bestuivers en andere nuttigen.

Niet alleen de mens, ook de bij en andere nuttigen profiteren van een korte woon-werkafstand. Terwijl de honingbij op weg naar een lonend drachtgebied makkelijk meer dan duizend meter af kan leggen is de actieradius voor de meeste wilde bijen beperkt tot honderd tot enkele honderden meters. Voor hen is het daarom des te belangrijker om niet alleen in de omgeving en langs de randen van een fruitteeltbedrijf voorzieningen voor voedsel, huisvesting en overwintering aan te bieden, maar ook op geschikte plekken in de boomgaard zelf. De truc is om manieren te vinden om dat mogelijk te maken op een manier die effectief is voor de bijen en haalbaar voor de teler.

Vier bouwstenen voor een gastvrije boomgaard.

Om deze voorzieningen voor de bijen aan te bieden zijn vier bouwstenen ontwikkeld. Deze hebben maar weinig ruimte nodig, maar spelen als “stepping stone” op weg door de boomgaard toch een belangrijke rol.

  • Bouwsteen 1: vroege bloeiers
  • Bouwsteen 2: bloeiboog
  • Bouwsteen 3: huisvesting
  • Bouwsteen 4: overwintering

Bert den Haan heeft op zijn bedrijf door samenwerking in het kennisnetwerk “Bestuivers in de Betuwse appelteelt” van de Fruitmotor en de WUR al een aantal maatregelen voor bijen en andere nuttige insecten genomen. Fruittelers van tien bedrijven, waaronder ook Proeftuin Randwijk, zijn er deze week te gast om zich te laten inspireren. Ook overleggen ze samen welke bouwstenen op de verschillende bedrijven al aanwezig zijn, welke elementen ontbreken en waar op het bedrijf deze strategisch geplaatst kunnen worden voor een optimaal ingerichte ecologische hoofdstructuur. Een bord langs de weg laat ook aan de omgeving zien dat de telers zich inspannen voor een gastvrije boomgaard.

 

{/show}