Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Demo boomvormen i.c.m. snoei

Boomvormen kersen 1.1Een aantal maal is al geschreven over de aanplant uit pot van kersenbomen. Najaar 2019 is een kordia op gi3 geplant, gericht snoei in combinatie met compacte boomvormen. Hierin zijn drie variaties gemaakt; namelijk een kleine spil, 2 takkers en schuingeplante bomen. Van elke vorm is 1/3 rij geplant wat maakt dat hier nu weer verschillende variaties in snoei gemaakt kunnen worden. Afgelopen jaar liet zien dat de bomen uit pot geplant gelijk, eigenlijk dus het plantjaar voor grote productie kunnen zorgen. Zeker wanneer je uitgaat van compacte bomen met een wat hogere plantintensiviteit van 1,3m. De tabel laat de producties van afgelopen jaar zien.

{show access="registered"}
Boomvorm
Bomen per hectare
productie/boom
productie HA
spil 1m
2500 - geplant op 1m
3,19
7,99
2 takkers
1900 - geplant op 1,3m
3,29
6,87
schuingeplant
1900 - geplant op 1,3m
2,98
6,22
 
Op snoei zijn er nu enkele variaties gemaakt. Gezien het beperkte groeiniveau van gisela3 en de krappe plantafstand is hier bijna al het hout ingeknipt. Hierbij onder eenjarige hout dat nadrukkelijk wordt teruggesnoeid op een bladknop, en het jaar erop deze tak weer te ‘klikken’ op een bladknop. doel is zo de boom compact te houden. Effect van de boomvormen en snoeiwijzen wordt komende jaren gevolgd op productie, vruchtmaat en natuurlijk ook boomopbouw en verkaling.
{/show}