Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Opbrengstcijfers van 2D boomsystemen op Proeftuin Randwijk

28 februari 2020: Het toepassen van 2D boomsystemen (bomen telen in een zo plat mogelijk vlak) is een nieuwe ontwikkeling, die diverse voordelen heeft. Om beter data uit de boomgaard te halen en robots aan te sturen moet de boom allereerst goed waarneembaar zijn, maar ook goed bereikbaar zijn voor robotarmen. Op Proeftuin Randwijk zijn in 2018 diverse plantsystemen aangeplant. In 2019 zijn hiervan de eerste vruchten geoogst.

{show access="registered"}

In een Elstar-spilboomgaard werd gemiddeld 30 ton/ha geoogst. Elstar als doorgroeiboom geplant en geleid volgens enkel guyot bleef wat achter in productie (gemiddeld 22 ton/ha). Een Elstar als bibaum - dubbel guyot (zie foto) had een vergelijkbare opbrengst als de standaard spil. Deze teeltvorm kan echter naar verwachting makkelijk naar een smallere rijafstand, waardoor de productie per ha toeneemt tot 41 ton/ha. Elstar als bibaum had in 2019 ook een opbrengst van omgerekend 41 ton/ha.

Artikel van: Pieter van Dalfsen en Peter Frans de Jong

{/show}