Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Nieuwsberichten

Estede Scientific Testing Equipment nieuwe sponser

Estede

Randwijk, 27 maart 2020: Estede Scientific Testing Equipment uit het Gelderse Aalten heeft zich aangemeld als sponsor van Proeftuin Randwijk. Estede is inmiddels een bekende naam binnen de vochtmonitoring ten behoeve van de fruitsector, hoewel de ‘gele kastjes’ wellicht bekender zijn dan de bedrijfsnaam Estede. De officiële naam van het gele kastje is FieldGuard LoRaWAN Soil Sensor Station. Hieraan kunnen draadloos tot max. 4 sensoren verbonden worden met het internet. Vochtmetingen gebeuren veelal via sensoren die het percentage bodemvocht en eventueel de EC bepalen. Men kan overigens niet alleen bodemvochtsensoren aan het meetstation koppelen, ook monitoring van luchttemperatuur en luchtvochtigheid (eventueel i.c.m. nachtvorstalarmering) is mogelijk. Estede werkt breder dan alleen de fruitsector, maar is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de vochtmonitoring van de grasmat van een aantal gerenommeerde voetbalclubs, waardoor de kwaliteit van de grasmat veel beter behouden blijft.

Lees meer: Estede Scientific Testing Equipment nieuwe sponser

Bestrijding Appelbloesemkever

Randwijk, 27 maart 2020: Half maart is op de Proeftuin de appelbloesemkever weer bestreden. Het was evenals vorig jaar zoeken naar geschikt moment. Het aantal beschikbare insecticiden voor de bestrijding van deze kever neemt elk jaar af, terwijl steeds meer telers er mee te maken hebben. Zoeken naar een alternatieve bestrijdingsstrategie is daarom een grote prioriteit voor de Nederlandse fruitteelt. 

Daarom wordt ook dit jaar weer een proef op appelbloesemkever uitgevoerd op de proeftuin. Hierbij wordt zowel gekeken naar de bestrijdingsmogelijkheden vroeg in het seizoen alsook na de bloei wanneer de keverlarven uit de bloemen tevoorschijn komen.  Naast chemische oplossingen, worden ook groene middelen meegenomen in deze proef.  Aangezien insecticiden steeds moeilijker een registratie krijgen voor een toepassing voor de bloei, ligt de hoop op het vinden van een bijkomende (aanvullende) oplossing na de bloei.

Lees meer: Bestrijding Appelbloesemkever

Gebroeders Henselmans nieuwe sponsor

Randwijk, 26 februari 2020: Deze maand mogen we aardbeien vermeerderingsbedrijf Gebroeders Henselmans uit Luttelgeest verwelkomen als sponsor van Proeftuin Randwijk. Wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt, maar in hun afzet van aardbeienplanten richting Duitsland en Scandinavië krijgen ze regelmatig vragen over de nieuwste ontwikkelingen in de Nederlandse fruitsector. Hun technisch adviseur in Scandinavië pakt op deze gemengde zacht- en hardfruitbedrijven vaak ook de advisering in de fruitteelt mee. Om uit eerste hand goed op de hoogte te blijven, hebben de gebroeders Henselmans de stap gemaakt naar sponsoring. Dit waarderen wij natuurlijk enorm! 

Lees meer: Gebroeders Henselmans nieuwe sponsor

Terugblik bijeenkomst optimalisatie watergebruik in de fruitteelt en boomkwekerijen

Terugblik bijeenkomst  optimalisatie watergebruik in de fruitteelt en boomkwekerijen

Randwijk, 31 januari 2020: Afgelopen woensdag 29 januari organiseerden het Waterschap Rivierenland, ZLTO en LTO-Noord op Proeftuin Randwijk een bijeenkomst rond de optimalisatie van het watergebruik in de fruitteelt en boomkwekerij sector.

Tijdens de bijeenkomst ging Jessi de Koninck van Waterschap Rivierenland in op de stimuleringsregeling die de afgelopen 2 jaar in het rivierengebied van kracht is geweest en welke ook in de komende jaren nog van kracht zal zijn.

Lees meer: Terugblik bijeenkomst optimalisatie watergebruik in de fruitteelt en boomkwekerijen

Terugblik bijeenkomst rond het gebruik van Regalis in appel en peer

Randwijk, 31 januari 2020:  De afgelopen jaren is er binnen Proeftuin Randwijk veel aandacht besteed aan de verschillende gedachten over het gebruik van Regalis op appel en peer. Met name de proef op appel, waar een korte en lange snoei bij Elstar gecombineerd wordt met verschillende toepassingswijzes van Regalis, trok de afgelopen jaren veel aandacht. 

Lees meer: Terugblik bijeenkomst rond het gebruik van Regalis in appel en peer