Bijen

Weetjes over honingbijen

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

kersenbloesembij1900x8502018: Er is al veel onderzoek gedaan naar honingbijen. Zoveel dat er een uitgebreide tentoonstelling mee gevuld zou kunnen worden. Voor mensen die in één overzicht meer willen leren over de honingbij heeft de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) een informatief informatieblad gemaakt dat u kunt bestellen via de webshop van de NBV. 

Klik hier voor de webshop van de NBV.

Het leven van de honingbij in een notendop

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

vliegopening22018: Een bijenkolonie telt altijd 1 koningin en in de zomer 1.000 darren en 60.000 werksters. In de winter overleeft de koningin met ongeveer 5.000 werksters. In het zomerseizoen legt een bijenkoningin wel 2.000 eitjes per dag. Onverstoorbaar legt ze het ene eitje na het andere op de bodem van een cel. Werkbijen voeden en verzorgen haar voortdurend. Na een drietal dagen kruipt er een larve uit het ei. Ze wordt gevoed met bijenmelk, vloeibaar voedsel, afgescheiden door de voedersapklieren van jonge werksters. Enkele dagen later verandert het dieet in bijenbrood, een mengsel van honing en stuifmeel. De larve groeit snel en spint zich na vier vervellingen in. Werkbijen sluiten de cel af met een waslaagje. Na een twaalftal dagen knaagt de volgroeide jonge bij zich naar buiten.Weten hoe dit verder gaat?  De NBV heeft foldermateriaal beschikbaar waarin dit helder wordt uitgelegd. 

Klik hier voor de webshop van de NBV.

Meerjarigen voor de zonneborder

Bron: Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

waterwilg boswilgbij2018: Wilt u in uw tuin of rond uw bedrijf meerjarige bloemen planten? Via deze website vindt u planten die waardevol zijn voor bestuivende insecten zoals honingbijen. De website biedt veel informatie en veel mogelijkheden om de plant te zoeken die het beste bij uw tuin of bedrijf past.  

Ook de NBV heeft foldermateriaal beschikbaar met voorbeelden van goede stuifmeel- en nectarleveranciers.

Klik hier voor de webshop van de NBV.