Peren

Peren kraken

Artikel van Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk

20180928 Demo kraken peer 28 september 2018: Een van de klussen die recent tussen de bedrijven door op de Proeftuin ook is gedaan, is het vormen van de afgelopen voorjaar geplante perenbomen van Doyenné du Comice, Sweet Sensation en Beurré Alexander Lucas. Bij de opgaande takken van een tweekopper of V-haag kraken we hierbij een moeilijk te buigen tak of een te overheersende tak en ook op het juk worden de zware takken gekraakt. Dit kan nu gebeuren nu de bomen nog actief zijn en het hout buigzaam is, of in het voorjaar als de sapstroom op gang is gekomen. Vorig jaar hebben we een demo gelegd om na tegaan of het tijdstip van kraken verschil zou geven in de vruchtdracht in het eerste productiejaar. Recent bleek dat dit nauwelijks het geval was.

Lees meer na login 

 

Samenvatting resultaten chemische dunning bij Conference 2017

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

Conference 11 april 2017

26 april 2018: Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar weer diverse dunproeven waaronder bij Conference. Afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met de bloemknoptellingen. Enerzijds voor de opzet van deze nieuwe dunproeven en anderszijds om het effect van de diverse dunningbehandelingen van afgelopen jaar in kaart te brengen

Lees meer (na login)

Resultaten meerjarige demo Regalis Plus Conference

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

Demo Regalis22 februari 2018: Regalis is al een tiental jaren toegelaten in de appel- en perenteelt als groeiremmer. Voorjaar 2015 kwam een nieuwe formulering op de markt, Regalis Plus. In opdracht van BASF is op de Proeftuin in 2015 een driejarige demo gestart om de werking van Regalis Plus te demonstreren op Conference en Elstar.

Lees meer (na login)

Resultaten demo zettingsbevordering Xenia 

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

Foto 2 Demo zetting Xenia26 januari 2018: Sinds 2007 staat op de Proeftuin een pilotperceel Xenia. In 2015 is dit perceel met een aantal rijen uitgebreid. Afgelopen jaar haalden deze jonge bomen een zeer goede productie van omgerekend gemiddeld circa 60 tot 80 ton per ha. Tussen de verschillende zettingsbevorderende behandelingen met GA3 en GA4/7 kwamen wel verschillen naar voren.

Lees meer (na login)

Resultaten snoeidemo Xenia 

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

Foto 3 Resultaten snoeidemo Xenia26 januari 2018: Op één van de jonge rijen van het pilotperceel Xenia is voorjaar 2017 een snoeidemo gestart. Het doel deze demo is om jaarlijks een goede en regelmatige productie te verkrijgen, met 80-90% van de vruchten in het optimale maattraject van 70-85 mm en een goede smaak (suikergehalte).

Lees meer (na login)

  • 1
  • 2