The Next Fruit 4.0

Algemene projectinformatie

In The Next Fruit 4.0 wordt gewerkt aan verdieping en verbreding van technologische oplossingen voor de fruitteelt van morgen. Verbreding door de sensingtechnologie die voor appels ontwikkeld is te vertalen naar andere fruitgewassen. Verdieping door een volgende stap te zetten in precisiespuittechnologie, sensing en robotisering. 

De toepassingen die in dit project ontwikkeld worden dragen bij aan: (1) verduurzaming van teelt en keten, (2) opbrengstmaximalisatie en (3) aan kostenminimalisatie. De focus ligt daarbij op het product peer maar er zal ook aandacht zijn voor toepassingen in appel en rode bessen. 

De basis van het project wordt gevormd door de zogenaamde case studies. In deze cases wordt gewerkt aan; (1) preciciespuiten in combinatie met ziekte- en plaagdetectie, (2) de ontwikkeling van beslissingsondersteunende dashboards, (3) een sensorplatform, (4) data verzameling in relatie tot bewaarbaarheid van fruit (Cooldata) en (5) onderdelen (zoals grippers) voor multifunctionel robots.  

Omdat de uitvoering van de cases verschillende expertises vraagt wordt per case een inhoudelijke bijdrage geleverd vanuit zes werkpakketten: (1) sensing, (2) managementinformatie, (3) robotisering, (4) randvoorwaarden, (5) implementatie, economische validatie en innovatieadoptie en (6) een innovatiecirkel.

Voor het totale project geldt dat voor de nieuwe technologische toepassingen nadrukkelijk aandacht zal worden besteed aan de sociale en economisch impact en aan de voorwaarden voor innovatieadoptie. Wat dit project bijzonder maakt is de samenwerking tussen een breed consortium van Nederlandse en Amerikaanse partijen, en de integrale ontwikkeling van technologie (sensing, robotisering), datamanagement en managementinformatie.


Nieuwsberichten The Next Fruit 4.0

The Next Fruit 4.0 draagt bij robot ontwikkeling

Randwijk 30 november 2021:   Omdat arbeid steeds duurder en schaarser aan het worden is, is het voor fruittelers van belang dat er gewerkt wordt aan technologie die op termijn een belangrijk deel van het handmatige werk kan vervangen. Wereldwijd én dus ook in Nederland wordt daarom gewerkt aan robotisering van arbeid. In het project The Next Fruit 4.0 wordt geen complete robot ontwikkeld maar wordt wel gewerkt aan grippers die aan robots kunnen worden toegevoegd om gerobotiseerde snoei en oogst mogelijk te maken. 

Robot concept Pluk O TrakTwee concepten
Voor het snoeien van rode bessen en appel- en/of perenbomen en het plukken van peren worden binnen The Next Fruit 4.0 twee verschillende robot concepten onderzocht.
Het eerste concept is gebaseerd op de plukrobot voor appels die parallel op het project The Next Fruit 4.0 in het twee jaar geleden gestarte Topsector project “Handsfree Robotics” ontwikkeld wordt. De partijen die hierbij betrokken zijn, zijn Munckhof Fruittech Innovators, RIWO en WUR . De basis voor dit concept is de Pluk-O-Trak van Munckhof. Het idee is dat de mensen die nu met de Pluk-O-Trak werken in de toekomst geheel of gedeeltelijk vervangen worden door robotunits. Het zal dus een apparaat worden met meerdere robot armen.

Robot concept 1 armIn het tweede concept wordt gekeken naar een optie met één enkele robotarm, maar dan wel een veel grotere. Deze arm kan vanaf één positie een volledige appel of perenboom aan beide kanten van de grasbaan bereiken. De arm kan acties zoals snoeien of plukken uitvoeren. Het bedrijf ABB stelt hiervoor binnen het project de robotarm ter beschikking. WUR realiseert hiervoor een mobiele opstelling die op Proeftuin Randwijk gestationeerd zal worden.

Lees meer...

The Next Fruit 4.0 brengt bomen in kaart met Lidar

2021 Lidar beeldRandwijk 29 november 2021:  In The Next Fruit 4.0 wordt gewerkt aan het steeds beter in kaart brengen van fruitbomen door middel van een Lidar (LIght Detection And Ranging) systeem. Dit is een sensor van projectpartner Pepperl + Fuchs.

Een Lidar systeem geeft pulsen met een infrarood licht en draait op hoge snelheid rond, de pulsen botsen tegen objecten. Op die manier wordt bepaald wat de dichtstbijzijnde objecten zijn. Als je de locatie van de sensor weet, door middel van GPS, kun je de vormen van de objecten om de sensor heen reconstrueren. Vervolgens worden de data van de twee kanten van de bomenrij aan elkaar geplakt zodat  er op die manier een behoorlijk complete boomstructuur tot stand komt. Het voordeel van het systeem is een vrij goede resolutie en het feit dat het niet wordt beïnvloed door zonlicht. 

Lees meer...

The Next Fruit 4.0 is gestart

 

Randwijk 20 mei 2021: De afgelopen jaren is in het project Fruit 4.0 succesvol gewerkt aan nieuwe technologie en datamanagement voor de Nederlandse fruitteelt. Dit project krijgt onder projectleiding van WUR nu een vervolg in het project The Next Fruit 4.0. Eerder deze maand is al gestart met het verzamelen van bloesemdata in een perenboomgaard op Proeftuin Randwijk. 

Waarom The Next Fruit 4.0
In het project wordt gewerkt aan high-tech en datamanagement toepassingen die bijdragen aan: (1) verduurzaming van teelt en keten, (2) opbrengstmaximalisatie en (3) aan kostenminimalisatie. De focus ligt daarbij op het product peer maar er zal ook aandacht zijn voor toepassingen in appel en rode bessen. 

Lees meer...


Belangrijke data

Onderstaande bijeenkomsten zijn toegankelijk voor genodigden.

Online bijeenkomst voor deelnemende telers
Datum: woensdag 12 januari 2022
Tijd: 15.00u – 17.00u
Onderwerp: Rapportage 2021 / vooruitblik 2022

International reasearch meeting future of tree pruning
Date: thuesday january 18, 2022
Time: 19.00h - 21.00h CET
Subject: Tree pruning in relation to new technologies 

Stuurgroep bijeenkomst
Datum: dinsdag 17 mei 2022
Tijd: 10.00u - 12.30u

Consortium bijeenkomst 
Datum: vrijdag 10 juni 2022
Tijd: 10.00u – 12.30u
Onderwerp: update stand van zaken in het project

Stuurgroep bijeenkomst
Datum: dinsdag 15 november 2022
Tijd: 10.00u - 12.30u

Consortium bijeenkomst 
Datum: vrijdag 9 december 2022
Tijd: 10.00u – 12.30u
Onderwerp: rapportage projectjaar 2022 / vooruitblik 2023


Contactpersonen

Projectleider: Peter Frans de Jong
Projectcoordinatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Looptijd

Start project: 1-jan-2021
Einde project: 31-dec-2024


Uitvoering


Penvoerders


Consortium

30MHz

ABB

Adama

Agromanager

Aurea Imaging

BB Leap

Delphy

Fleuren Tech

FME

Fruitconsult

GOtrack

Green Diamond

Greenport Boskoop

Janssen PMP

Kubota

KWH Holland

Limburgse Tuinbouw Veiling

Munckhof Fruit Tech Innovators

Jan Oskam

Platform Fruitvooruit.nl

Proeftuin Randwijk

RIWO

Smart Farm Sensing

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Pepperl & Fuchs

Q-RAy

Rometron

The Service Concept

TreeQuattro

Veiling Zaltbommel

Vertigo Technologies

Van Wamel BV

Washington Tree Fruit Research Commission

LTO Noord Innovatiefonds

Consortium Fruittelers

Toelichting:
NFO vertegenwoordigt een consortium van fruittelers, het LTO Noord Innovatiefonds,  het Innovatiefonds Hagelunie & Interpolis.

Het Innovatiefonds Hagelunie (Interpolis) financiert het project "snoeirobot voor rode bessenteelt" dat de NFO inbrengt als co-financiering van dit project.