Vorig jaar werd op 5 september de proef geplukt gevolgd door de verschillende na oogst behandelingen. De vruchten zijn vervolgens de lange bewaring in gegaan en zijn uiteindelijke half mei gesorteerd. Tijdens het gezamenlijk sorteren kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat met een uitval percentage van 14% in onbehandeld de proef geslaagd is. Een aantal belangrijke conclusies zijn:

  • Alleen captan t/m 29 dagen voor de oogst is niet afdoende. Vervolgens maakt in deze proef het interessant welke toevoegingen aan dit schema het uitvalpercentage reduceert;
  • De dompeltoepassingen bleken duidelijk van toegevoegde waarde te zijn, zeker wanneer dit voorafgaat aan een chemische aanvulling in de laatste weken voor de oogst;
  • SmartFresh gaf een reductie in uitval;
  • Groene middelen waar de chemische sleutelproducten in het schema weg zijn gelaten gaven resultaat, maar onvoldoende om tot het gewenste resultaat te komen. Mogelijk kunnen deze middelen van toegevoegde waarde zijn als aanvulling op het bestaande schema.

Uit deze proef zijn interessante resultaten naar voren gekomen waarbij deels vragen bij zijn ontstaan. Op basis van het succes vorig jaar, hebben FC en CAF wederom besloten om gezamenlijk proef in de bestrijding van vruchtrot op peer op te starten. Het is ook dit jaar een grote proef geworden die inmiddels in het veld gaande is. Word vervolgd.

30-7-2020

Ferdy Tolhoek

CAF