Demo vroege Jonagoldmutanten
20 december 2019: Sinds 2016 staan in de demo met 9 Jonagoldmutanten ook de 2 vroegrijpende mutanten Finesse en Robijn geplant. Deze mutanten bleken zich de afgelopen jaren zeer duidelijk te onderscheiden van andere Jonagoldmutanten, door hun veel vroegere rijptijd.
Registreren
Inloggen
Verder lezen?
Meld je nu aan bij de proeftuin randwijk!
Verder lezen?
Log in bij de proeftuin randwijk!
In 2018 was de pluk 4 weken vroeger dan van de andere Jonagold (20 augustus). In 2019 was dit 3 weken (2 september). Robijn rijpt overigens nog enkele dagen tot ca. een week eerder dan Finesse. De kleuring was bij beide mutanten zeer goed, zodat de pluk in 1x kon plaatsvinden. Een ander sterk punt is de hardheid, met ca. 7,5 – 8,0 kg/cm2 bij de pluk. We hebben met deze vroegrijpende mutanten geen bewaarproeven gedaan, maar we hebben ze na de pluk behandeld met SmartFresh en een gedeelte mechanisch weggezet. Gisteren, na 3,5 maand mechanische bewaring, lag de hardheid nog op 6,9!
We hebben regelmatig discussie dat ook bij goed kleurende mutanten de productie duidelijk begrenst moet worden om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. Een productie van 120 ton per hectare is leuk voor de statistieken, maar de smaak is veelal duidelijk beter als de productie 65-75 ton per hectare is.
Bij deze vroege mutanten is er een soort natuurlijke drachtbeperking. In de beginjaren was de dracht eigenlijk onacceptabel laag. Langzaam maar zeker krijgen we ook dit aspect beter onder controle en ligt in dit 3e productiejaar de productie omgerekend op 49 (Robijn) of 60 (Finesse) ton per ha. Dit begint acceptabel te worden. De duidelijk moeizamere productie ligt overigens aan het feit dat deze vroege mutanten veel gemakkelijker verkaling geven.
Het interessante is echter wel dat deze gematigder dracht leidt tot een uitstekende smaak, met suikergehaltes van rond 13,5 – 14,5 oBrix.
Al met al kunnen deze mutanten bestempeld worden als uitstekende vroege appelrassen, die in combinatie met 1-MCP ook nog een verassend goede bewaring kennen. De vroegrijpende mutanten kunnen in productie lang niet tippen aan de ‘normale’ mutanten. Marktpartijen die echter naast een nadrukkelijk friszure Elstar in de eerste maanden van het seizoen ook een wat zoetere, sappige, smaakvolle appel in het schap willen, doen er goed aan om deze mutanten eens te bekijken. Ze moeten dan natuurlijk niet vermarkt worden als Jonagold, maar bijvoorbeeld onder de mutantnaam. Ook voor telers met een huisverkoop zijn deze vroege mutanten zéker het overwegen waard.