“Wij zien potentie in de biologische teelt voor onze conceptrassen,” zegt Mattijs Wakker, teeltspecialist bij FruitMasters. “Op het proefperceel in Randwijk staan onder andere Migo, Kanzi en Tessa in een overkapte omgeving, met daarbij ook Elstar en Conference als referentierassen. Met de overkapping wordt voorkomen dat de bomen nat regenen en hierdoor vermijden we schimmelinfecties. We streven ernaar om het aantal bespuitingen sterk te verminderen, dus ook de inzet van biologische hulpstoffen zo beperkt mogelijk te houden. Met dit biologische proefperceel onderzoeken we of we op deze wijze een optimaal biologisch teeltresultaat met onze conceptrassen kunnen realiseren en verkrijgen we materiaal om te kijken hoe onze conceptrassen in de biologische afzet worden ontvangen. Door altijd te streven naar een duurzame fruitteelt plukken we samen de vruchten.”

Proeftuin Randwijk zal de verzorging van het proefperceel voor haar rekening nemen. Het product staat onder een overkapping van folie in combinatie met hagelnet. De overkapping is niet volledig dicht, maar bestaat uit 2,5 meter overkapping boven iedere rij, met een strook van 1,5 meter hagelnet ertussen. De investering in insectengaas staat op de planning. Het doel van het onderzoek is om in vijf jaar tijd meer te weten te komen over de biologische, overdekte teelt. De proeftuin monitort de ziekten en plagen. Ook wordt de kwaliteit en opbrengst vastgelegd.

Over Proeftuin Randwijk
Proeftuin Randwijk is het toonaangevende kenniscentrum voor onafhankelijk praktijkonderzoek in de Nederlandse fruitteelt. De oppervlakte van 17,5 hectare herbergt het fundamentele fruitonderzoek van Wageningen UR én biedt ruimte aan een groot aantal praktijkproeven en demonstraties ten behoeve van de fruitsector. Binnen de proeftuin is er aandacht voor appels, peren, pruimen, kersen en houtig kleinfruit. Met inmiddels ruim 500 supporters (telers) en 75 sponsoren (bedrijfsleven verwant aan de fruitsector) wordt Proeftuin Randwijk breed gedragen. De Coöperatieve Adviesdienst voor de Fruitteelt (CAF), Fruitconsult, NFO en WUR hebben gezamenlijk de leiding over Proeftuin Randwijk en borgen samen de onafhankelijkheid.

Over FruitMasters
FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland. FruitMasters draagt zorg voor de vermarkting van het fruit van haar telers in zowel het binnenland als in het buitenland. FruitMasters loopt als specialist in hard- en zachtfruit voorop in de markt. Door als eerste te investeren in nieuwe technieken, eigen conceptrassen te ontwikkelen en altijd te streven naar een duurzamere fruitteelt. Zo kunnen consumenten genieten van het lekkerste fruit.

 

Fotobijschrift:  FruitMasters werkt samen met Jan Peeters van Proeftuin Randwijk aan het biologische proefperceel