Nieuws artikel

Open dagen Proeftuin Randwijk 18 en 19 augustus

2022-08 Op donderdag 18 en vrijdag 19 augustus 2022 houdt Proeftuin Randwijk weer de jaarlijkse open dagen. Afgelopen jaar hebben we zeer veel positieve feedback gekregen over de opzet van de open dagen zoals we die in het kader van de coronacrisis bedacht hadden. Veel telers gaven aan dat deze opzet veel beter was dan voorheen, toen er in feite slechts 5 onderwerpen wat dieper belicht werden, maar er geen aandacht was voor tal van onderwerpen op de proeftuin.
We maken dus in 2022 opnieuw de keuze dat de bezoekers in groepen van circa 25 personen onder leiding van een ervaren gids een rondleiding krijgen over de proeftuin. Tijdens deze 3-3,5 uur durende rondleiding (met pauze) komen alle mogelijke ervaringen en proefresultaten aan bod. Tussendoor zijn er 4-5 stops waarin een bepaald onderzoek dieper wordt behandeld. Dit kan een toelichting van een WUR onderzoeker zijn of bijvoorbeeld een adviseur die betrokken is bij een onderzoek .
Men heeft qua rondleidingen twee keuzes. Men kan voor de perenrondleiding kiezen, met alleen aandacht voor onderwerpen rond peer,  of men kan voor de appel-peren rondleiding kiezen, waarbij er een mix is van appel- en peer gerelateerde onderwerpen. Daarnaast zijn er op donderdag voor pruim (einde middag) en houtig kleinfruit (‘s avonds) nog aparte rondleidingen. Ook zijn er rondleidingen in het Duits en het Engels.
Het rondleidingenprogramma start om 14.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) en duurt inclusief een pauze op de bedrijvenmarkt tot circa 17.30 uur.
’s Avonds zijn er een aantal demonstraties, waaronder bepaalde ontwikkelingen in oogst machines, diverse bladblazers en ook enkele nieuwe spuitmachines. Dit worden dus een soort pitches, waarbij fabrikanten/leveranciers een bepaalde innovatie kunnen demonstreren.
We zijn blij dat we dit jaar voor het eerst in drie jaar de bedrijven markt weer kunnen houden. Er hebben zich al 50 bedrijven aangemeld voor de bedrijvenmarkt, dus het wordt een goed bezette bedrijvenmarkt waar tal van bedrijven hun relaties willen ontmoeten en hun innovaties willen tonen. Met de bijdrage van de deelnemende bedrijven aan de bedrijvenmarkt zorgen wij dat eenieder tijdens de open dag goed verzorgd wordt met eten en drinken. Na afloop van de rondleidingen en voorafgaande aan de start van de demonstraties, heeft eenieder uitgebreid de mogelijkheid om de  bedrijvenmarkt te bezoeken en lekker een hapje te eten. Ook in de overige pauzes en na afloop is de bedrijvenmarkt de plek waar iedereen samenkomt. Als er nog bedrijven zijn die zich nog niet aangemeld hebben voor de bedrijvenmarkt, maar alsnog deel willen nemen, dan kunnen ze zich nog aanmelden via het aanmeldformulier of contact met ons opnemen.
De open dag is gratis voor supporters en sponsoren van de proeftuin en voor de overige bezoekers wordt 100 euro toegang per persoon gevraagd. Sponsoren en standhouders hebben een beperkt aantal vrijkaarten beschikbaar waarmee zij relaties kunnen uitnodigen voor de open dag.
Tijdens beide dagen is het programma gelijk.