Sterke uitbreiding van de bruingemarmerde schildwants in Nederland
Randwijk, 30 januari 2020: De aanwezigheid van de bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys in Nederland is in 2019 sterk toegenomen. In 2018 werd de soort voor het eerst in Nederland gevonden. Het kaartje in dit artikel laat zien dat de wants zich inmiddels over een groot deel van ons land heeft verspreid. In augustus en september 2019 werden voor het eerst ook jonge wantsen, de zogenaamde nimfen, gevonden. Dit laat zien dat de bruingemarmerde schildwants in staat is om zich onder de Nederlandse omstandigheden voort te planten.
Registreren
Inloggen
Verder lezen?
Meld je nu aan bij de proeftuin randwijk!
Verder lezen?
Log in bij de proeftuin randwijk!
Ook in België en Duitsland heeft de wants zich in 2019 sterk uitgebreid. Uit Baden-Württemberg komen de eerste meldingen van schade aan gewassen. In Italië zijn de problemen het grootst. Daar heeft de soort in 2019 voor 350 miljoen Euro schade aan fruit en groenten veroorzaakt. Vooral bedrijven met kiwi’s, perziken en peren werden zwaar getroffen.
Bestrijding van de plaag is moeilijk. De inzet van chemische middelen is meestal onvoldoende effectief. Onderzoek naar bestrijding richt zich onder meer op innetten, wegvangen, het gebruik van sluipwespen en een gerichte inzet van bestrijdingsmiddelen. Afhankelijk van de teelt en de lokale situatie zal een combinatie van maatregelen nodig zijn.
Waarnemingen van de bruingemarmerde schildwants in Nederland in 2018 en 2019 (bron: waarneming.nl). Het gaat hier meestal om toevallige waarnemingen door (hobby-)entomologen, gemaakte foto’s zijn door specialisten gecontroleerd. De verspreiding van de bruingemarmerde schildwants wordt in Nederland niet systematisch gevolgd.
Meer info? Klik op deze link.
Artikel: Herman Helsen en Karin Winkler (WUR)
Fotobijschrift: door Halyomorpha beschadigde peren (foto gemaakt door Tim Haye).